Groot etymologisch woordenboek

Het Van Dale Groot etymologisch woordenboek geeft de herkomst van meer dan 30.000 trefwoorden met recente leenwoorden, Het is ook nog een prettig leeswoordenboek.

€ 74,95

Beschikbaarheid: In voorraad

  • Herkomst van meer dan 30.000 trefwoorden
  • 1065 bladzijden
  • Datering bij alle trefwoorden
  • Uitvoerige inleiding over woordgeschiedenis
  • Bijlage met overzicht van de verwantschap van Indo-Europese talen
  • Opsomming per taal van ontleende woorden
  • Begrijpelijke beschrijvingen en afkortingen
  • Bijzonder naslagwerk voor de taalliefhebber
  • Woordafleidkunde

Etymologie betekent ‘woordafleidkunde’: de tak van de taalwetenschap die de oorsprong en geschiedenis van de woorden opspoort. Nederlandse woorden zijn te herleiden tot o.a. het Arabisch, Hebreeuws, Latijn, Grieks, Hoogduits, Engels, Italiaans en Spaans. Maar ook indianentalen en het Maleis maken deel uit van de geschiedenis van onze taal. De beschreven woordenschat in het Van Dale Groot etymologisch woordenboek is aanzienlijk groter dan die van andere etymologische woordenboeken, doordat het ook ruime aandacht besteedt aan recente leenwoorden als black-out, copyright, creditcard, fotokopie, hangar, jeans, triatlon enzovoort – woorden die het boek juist zo interessant maken voor iedereen die belangstelt in taal en historie. Het Van Dale Groot etymologisch woordenboek is niet alleen een handig naslagwerk, maar ook een prettig blader- en leesboek.

De hoofdredacteur van het Van Dale Groot etymologisch woordenboek, Nicoline van der Sijs, is etymoloog. Zij publiceerde diverse boeken over de herkomst en geschiedenis van woorden, waaronder het Chronologisch woordenboek, Geleend en uitgeleend en Taal als mensenwerk: het ontstaan van het ABN. Zij is redacteur bij Van Dale voor diverse woordenboeken, waaronder de Grote Van Dale. In 2001 ontving zij de ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor de hertaling van oude, belangrijke, taalkundige werken. In september 2006 kreeg Nicoline van der Sijs de Cultuurfondsprijs voor de Geesteswetenschappen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Uit het juryrapport: "Nicoline van der Sijs is een ideale prijswinnaar. Haar wetenschappelijk werk op het gebied van de etymologie en de geschiedenis van de Nederlandse taal is niet alleen vernieuwend, maar ook inspirerend. Ze weet daarnaast met tal van boeken en artikelen een groot publiek te bereiken met belangstelling voor de eigen taal en de ontwikkelingen daarin".

Auteur P.A.F. van Veen, Nicoline van der Sijs
Uitleverdatum 24 mrt. 2011
Publicatiedatum 1 mrt. 2011
Subtitel de herkomst van onze woorden
ISBN 9789066488755
Druk 1
Uitvoering Hardcover
Hoogte 233 mm
Breedte 165 mm
Dikte 65 mm
Imprint Van Dale
Pagina's 1065
Uitgever VBK Media
Publicatie status Verschenen of in herdruk
Soort aanbieding Nee
Media bestanden Voorbeeldpagina 1

Deel uw ervaring met anderen

U werkt aan beoordeling: Groot etymologisch woordenboek

Hoe waardeert u dit product?*
  1 2 3 4 5
Geef hier uw beoordeling
De reCaptha is verplicht